Türkiye’nin ilk GüneÅŸ Teknesi “Nusrat”

Medyamız sayesinde çoğumuz magazine kaptırmış durumda kendini, kim kimle kiminle ne kadar önemli. Canlarımız, kanlarımız, kardeşlerimiz şehit olurken Doğu’da, Güneydoğu’da nedense bir Bülent Ersoy’un evliliği kadar ilgi çekmiyor. Bu magazin olaylarının tartışıldığı programlar dur durak bilmezken, ülkemizin gidişatı hakkında toplumuzu bilgilendireceği bir program neden yapılmıyor. Bunları çok merak ediyorum ve üzülüyorum.Bu sabah (11 Ağustos 2007) CNN Türk‘te “İnsanlar Yaşadıkça� adında bir belgesel izledim. Konu Nusrat’ın bugünkü ve geçmişteki başarısıydı.

Geçmişi ve bugünkü başarısı diyorum çünkü;

Nusrat Mayın Gemisi

“Nusrat mayın Gemisi, döşediği mayınlarla Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren 1912 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde Germia tezgahlarında inşa ettirilmiştir. Bu tekne dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve az su çektiğinden mayın alanları üzerinde güvenle dolaşabiliyordu. İttihat ve Terakki Partisinin bir üyesi olan Albay Cevat tarafından yönlendirilerek boğazın çeşitli kısımlarına mayınlar döşemiş ve İngilizlere büyük kayıplar verdirmiştir.�

Evet, yıllar önce baÅŸarı üzerine baÅŸarı kazanan Çanakkale Savaşı’nın kaderini deÄŸiÅŸtiren Nusrat Mayın gemisi 92 yıl sonra Ä°TÃœ GüneÅŸ Takımı’nın projesi olan Türkiye’nin Ä°lk GüneÅŸ Teknesine adını verdi ve yine yıllar sonra Türkiye’nin, Türk’lerin adını dünyaya duyurdu Nusrat ile Ä°Tü GüneÅŸ Takımı. 13 -17 Haziran 2007 tarihlerinde A.B.D’nin Arkansan Eyaleti’nde Nusratdüzenlenen “Solar Splash 2007 – GüneÅŸ Tekneleri Yarışması Dünya Åzampiyonasıâ€?nda üçüncülük derecesini aldı. Fakat bu baÅŸarıya raÄŸmen Ä°Tü GüneÅŸ Takımı yarışma dönüşünde bir futbol takımı kadar ilgi görmezken, televizyon kanallarının ana haberlerinde bile yer bulamadı.

Çeşitli kategorilerde gerçekleştirilen yarışmada İTÜ Güneş Teknesi Takımı, yarışma sonucunda altı farklı ödüle layık görüldü. Dünya üçüncüsü güneş teknesi Nusrat, en iyi elektrik sistemi tasarımı, en iyi güneş enerjisi sistemi tasarımı, en iyi görsel sunum, en iyi çaylak takım ve manevra yarışı üçüncülüğü ödülleri ile birlikte toplam altı ödüle sahip oldu. Liderliğini İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencisi Münir Cansın Özden‟in yaptığı İTÜ Güneş Teknesi Takımı, Berkin Kılıç, Enishan Özcan, Ersin Demir, Esin İlhan ve Kenan Askan‟dan oluşuyor. Takımın danışmanlığını ise İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Deniz Yıldırım yürütmekte.İTÜ Güneş Takımı’nın Başarısı

Bu tür başarı hikayelerine gün geçtikçe kavuşuyoruz millet olarak ama ne kadar destekliyoruz, ne kadar ilgi gösteriyoruz bu meçhul. Umarım bu başarı Türk Sanayisi İş adamlarıda biran önce görürler ve İTÜ Güneş Takımı‘na destek olurlar ve bu proje biran önce seri üretime geçer.

Sizleri kutluyorum İTÜ Güneş Takımı ve başarılarınızın devamını diliyorum.

Not: Bu yazının tamamı pirasoglu.com adresinden alınmıştır. Konu gerçekten güzel, iÅŸleniÅŸi güzel. Çok fazla yorum yapmaya gerek kalmamış. Ancak şöyle bir nokta da dikkatimizi çekti. Ä°tü GüneÅŸ Takımı’nın sayfasını incelemek istediÄŸinizde Türkçe olmadığını görüyorsunuz. Türk Halkı’nın desteÄŸini bekleyen bir ekibin anadilini seçenek olarak vermesini beklerdik.

Türkiye’nin ilk GüneÅŸ Teknesi “Nusrat”” için bir yorum

  • 07 Mart 2011 tarihinde, saat 01:38
    Permalink

    Herkese merhaba.Benim hatırladığım kadarıyla Türkiye’de ilk güneÅŸ enerjili teknesinin ismi GüneÅŸ1 ve 25 Haziran 2005 tarihinde suya indirildi. Dönemin Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı yapıldı .MuÄŸla /Dalyan Kardak Turizm tarafından yapımı gerçekleÅŸtirildi.
    daha fazla bilgi http://www.dalyancity.com/proje.aspx adresinde mevcut.

Bir yanıt yazın